keskiviikko 14. tammikuuta 2015

♥87 Saako hevosenomistaja sairastaa

Elämää hevosenomistajana


Niinkun jo edellisessä postauksessa vähän kerroinkin, olen nyt muutaman päivän ollut pikkusen kipeä. Eilen oltiin Emilian ja Bambin kanssa Pyryn puomi-/kavalettitunnilla, ja oli kyllä kivaa olla samalla tunnilla varmaan parin vuoden tauon jälkeen :D! Tänään kuitenkin olo oli huonontunut ja aamulla ei ääntä lähtenyt pihaustakaan, joten päätin sitten jäädä kotiin täksi päiväksi lepäämään. Mulla on sinänsä hyvä tilanne Codan suhteen, että kun mulla on menoa tai olen kipeenä, sillä on aina ihmisiä jotka ratsastaa ja hoitaa sen. Mutta olen miettinyt, miten asia hoituu muilla?

      Suomessa olen usein törmännyt ajatteluun, että jos omistaja ei tule yhtenä päivänä tallille niin heti on kyseessä huono hevosenomistaja joka ei vaivaudu huolehtimaan hevosestaan omien menojen takia. Jos et tallilla ole päivään käynyt niin syitähän ei tarvitse edes miettiä, koska heti olet ollut juhlimassa tai huitelet kaupungilla, mutta mitä kun oletkin oikeasti sairaana?
     Tietysti hevonen täytyy aina hoitaa, mutta jos on kipeä eikä tallille pääse, mitä siinä tilanteessa tulisi tehdä. Itselläni ei tällaisia ongelmia tosiaan ole, mutta koitan ajatella asiaa toisenlaisesta näkökulmasta. Jos vaikka äiti ja iskä olisivat reissussa, ja T vaikka sitten sielä häämatkalla, niin kenen apuun turvautuisin seuraavaksi. Mulla on tallilla sellaisia kavereita, joille voin hyvin soittaa ja pyytää vähän hoitelemaan ja tekemään ruoat, tai voisin laittaa tallihenkilökunnalle viestiä että heittää litran Criolloa kuppiin kun en pääse paikalle. Mites teillä?
     Codalla ei liikutuksen sarallakaan tarvitsisi muuttaa mitään, sillä äiti tai T voi aina ratsastaa, tai Tuiskun sisko Milka. Joillain pienemmillä talleilla ei kuitenkaan välttämättä ole liikutusapua aina saatavilla,  ja asiaa hankaloittaa myös jos kyseisellä hevosella ei ihan kuka vaan pärjääkään. Yksi vapaapäiväkin varmasti aina menee, ellei jopa kaksi, mutta pidempiä liikutustaukoja ei olisi kyllä yhtäjaksoisesti hyvä pitää. Riippuen toki hevosesta ja sen käyttötarkoituksesta, mutta omistajan rooli hevosen arjessa on todella keskeinen.
     Liikutus, tai mahdollisesti kävelytys, ruokinta, ja perushoito tulisi ainakin hoitaa jos ei itse paikalle pääse. Sairaus harvemmin varoittelee tulemisestaan useita päiviä ennemmin, joten usein asioiden järjestelylle tulee melko tiukkakin aikataulu. Isommilla talleilla positiivista on juurikin, että voit kysyä monelta ihmiseltä tarvittaessa apua, mutta onko pienemmilläkin talleilla sama juttu?
     Kaikista pahin on tietenkin jos sinulla on oma talli hoidettavana, pitääkö hevosihmisten vaan rehkiä myös sairaana. Onko kipeänä lepääminen jotenkin yliarvostettua, oikeasti aina pitäisi olla työn touhussa olit sitten terve tai et. Jos olet hevosihminen, sinun pitää olla joku superman, ja ehtiä aina ajoissa joka paikkaan. Monet myös tuntuvat ajattelevan että kaikesta on huolehdittava itse, eikä apua voi kyllä pyytää, "minä tämän hevosen olen ostanut, joten minun vastuulla on huolehtia siitä".

Onko hevosenomistajien vaan kiellettyä sairastaa?


     
Tällaisia sairastelupäivän mietteitä tällä kertaa, mutta kertokaas mulle miten muiden hevosenomistajien sairastelut hoituvat? Järjestyykö teille helposti apua, vai pysyttekö ennemmin tässä minä itse- periaatteessa?

♥: Idde

 

10 kommenttia:

 1. Hyvä postaus!

  Itselläni ei ole juuri ketään, kuka kävisi jos yllättäen sairastunkin. Tallin puolesta hevonen kyllä ruokitaan ja tarhataan, myös erikoismössöt tehdään. Omistajan vastuulle jääkin sitten hevosen normaalihoito ja liikuttaminen.

  Yksittäiset vapaat tuskin ketään haittaavat, mutta jo pidemmät sairasteluputket onkin eri juttu... Itse pyrin viimeiseen asti käymään tallilla ja hoitamaan hevosen hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Se on hyvä että voi perusjutuissa luottaa että talli hoitaa, mutta varmaan meissä hevosenomistajissa on sisäänasennettuna tietynlainen huolehtimisen tarve siitä omasta, ettei uskalla aina luottaa muihin :) Hyvä perjaate toki hoitaa asiat itse niin on kaikesta aina hyvin perillä!

   Poista
 2. Ihanasti Coda aina poseeraa sun kaa! :D Mun heppa ei ikinä pysy paikallaan kahta sekuntia enempää niin selfieitä on hyvin hankala ottaa.. :D Hyvä postaus munkin mielestä ja osaat hyvin kirjottaa! Mulla on oma heppa pihassa ja mun vanhemmat ei niinkään oo hevosihmisiä niin mun on todella vaikee hankkia liikutuksia tai ihmistä joka hoitais mun heppaa mutta ite yritän aina vikaan asti käydä hoitamassa tallin ja kyllä sitten jos oon tosi kipee isi hoitaa hepan. Kauheen kauaa ei parane olla kipee kun sitten jää heppa liian monelle vapaalle. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Codan heikko lenkki on sen korvat, aina sojottaa joka suuntaan :D Selfiet on muutenkin omalla kännykällä melko hankalia kun multa ei löydy etukameraa! Kiitoksia :) Se on kyllä harmi jos ei hevosihmisiä löydy juurikaan ympäriltä, mutta sitten kai pitää vaan koittaa olla sairastamatta, vitamiinia naamaan vaan :D!

   Poista
 3. Itse pelkään sairastumista juurikin sen takia, etten voisi silloin huolehtia Readysta itse. Minulla on kyllä muutama tallikaveri jotka mielellään ruokkivat ja kävelyttävät hevosen tarvittaessa, mutta juoksutuksen ja ratsastuksen suhteen olen todella tarkka. Välillä toivoisin että olisi sellainen hevonen jonka kyytiin voi laittaa ihan kenet vain ja olla varma siitä että hevonen käyttäytyy fiksusti :) On minulla muutama kaveri jotka ovat Readylla ratsastaneet, mutta heilläkin on ymmärrettävästi omat menonsa ja kiireensä niin en viitsisi heitä pyytää apuun kuin ihan hätätapauksessa. Esimerkiksi tulevan lomamatkani aikana kyllä kaverini ovat lupautuneet hoitamaan Readyn ja valmentajani myös läpiratsastaa sen useampaan otteeseen. Tuo pohkö kun ei kovin montaa peräkkäistä vapaapäivää kestä :) Hyvä postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, allekirjoitan täysin "Välillä toivoisin että olisi sellainen hevonen jonka kyytiin voi laittaa ihan kenet vain ja olla varma siitä että hevonen käyttäytyy fiksusti :)" Vaikka Coda on muuten ihan fiksu kaveri, sillä on oikeasti vahvat ja nopeat rektiot. Aluksi esim. kukaan pyytämämme koulupuolen ammattiratsastaja ei suostumut kiivetä sen selkään, niin en kyllä uskalla ihan ketä vaan sinne päästää koska en halua ottaa vastuuta jos jotain tapahtuu! Kiitos, ja hyvää reissua sulle :)

   Poista
 4. Ei ole toistaiseksi tullut sellaista tilannetta, että sairastuminen olisi aiheuttanut ylitsepääsemättömiä vaikeuksia järjestellä hevosen hoito. Johtuen varmaan siitä, että olen ollut pääasiassa isolla tallilla, jossa myös toisten auttaminen kuuluu tapoihin =)

  Täyshoitotallin puolesta järjestyy ruokinta, tarhaus ja karsinansiivous, joten jos kyse on 1-2 päivästä eikä oikeasti ketään saa liikuttamaan, suurin osa hevosista pärjää pakon edessä ihan hyvin vapaalla sen ajan. Koitahan parantua! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä hyvä :) Täysihoitotallilla on tosiaan paljon hyviä puolia, menisi mulla ainakin liian vaikeeksi jos pitäisi kaikki olla ite hoitamassa! Kiitos, mä yritän :)

   Poista
 5. Omasta mielestä ei ole huono omistaja,vaikka ei päivään pariin omien menojen takia pääse tallille! Itselläni on pitkiä päiviä koulussa ja muita harrastuksia hevostelun lisäksi + sosiaalinen elämä,enkä välttämättä ihan joka päivä käy tallilla. Mutta saan tallin omistajalta ja kavereilta liikitusapua ja muutenkin hevonen on hyvässä täyshoidossa,joten ei tarvitse stressata hepan hyvinvoinnista! :)
  Tosi hyvä postaus! Oon pidemmän aikaa seuraillu sun blogia ja ootte Codan kans hyvä pari. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, aina ei kannata olla liian itsekriittinen :) Vaikka hevonen pitää hoitaa hyvin, ei se sulja pois sitä ettei välillä saisi viettää myös omaa aikaa, etenkin jos on apukäsiä tallin puolella! Kiitos paljon :)!

   Poista